Skip to content

Curettage met korte narcose of extra pijnstilling

curretage-narcose

Voorbehandeling (primen) 

Voorafgaand aan de behandeling krijg je 2 tabletten die je onder de tong laat smelten. Deze tabletten hebben een inwerktijd van minimaal 1 uur en zorgen ervoor dat de baarmoeder beter toegankelijk wordt. Hierdoor zal de behandeling vlotter verlopen en is het risico op complicaties lager.

 

De behandeling

Wanneer je de behandeling met een korte narcose laat uitvoeren, krijg je een slaapmiddel via een infuus. Je valt dan in een korte diepe slaap van 5 tot 10 minuten.

Bij de behandeling met extra pijnstilling, krijg je pijnstilling via een infuus. Tijdens de behandeling ben je wakker en ervaar je minder buikpijn dan bij een lokale verdoving

Na de behandeling kun je nog wat lichte krampen in de onderbuik voelen. Op de uitrustkamer doet de verpleegkundige een aantal controles en bespreekt met jou welke pijnstilling je thuis mag nemen.

 

Voor de narcose of extra pijnstilling moet je nuchter zijn

Bij een behandeling onder narcose of met een sterke pijnstiller moet je nuchter verschijnen op je afspraak. Dat betekent dat je maag leeg moet zijn en wil zeggen dat

 • eten is toegestaan tot 6 uur voor de afspraak, daarna mag dit absoluut niet meer.
 • drinken: tot 2 uur voor de afspraak mag je alleen thee, water of ranja drinken. Daarna mag helemaal NIETS meer gedronken worden.
 • medicatie: tot 1 uur voor de afspraak kun je jouw gebruikelijke medicatie innemen met een slok water. 
  UITZONDERING hierop zijn
  bloedverdunners en medicatie ten behoeve van diabetes mellitus (suikerziekte). Indien je deze medicijnen gebruikt, neem dan contact op met de kliniek om dit af te stemmen.

Indien je NIET nuchter bent, kun je GEEN narcose of extra pijnstilling krijgen.

Maak een afspraak

We zijn telefonisch bereikbaar van
maandag t/m donderdag 8:15 – 16:15 uur en op vrijdag van 8:15 – 12:15 uur.

Of stel je vraag via

Meenemen

 • Paspoort of ID kaart.
 • Zorgpas van jouw zorgkostenverzekeraar.
 • Bloedgroepkaart, indien in jouw bezit, in verband met rhesusfactor.
 • Nachthemd/lang T-shirt, slippers (of sokken), extra ondergoed (geen string), badjas.
 • Maandverband voor na de behandeling (geen tampons).
 • Geld of bankpas (Maestro) mocht je een spiraaltje bij ons willen kopen.
 • Medicijnen en medicatieoverzicht. Gebruik je medicijnen? Neem deze dan mee op de dag van de behandeling. Jouw medicatieoverzicht kun je opvragen bij je apotheek. 

 

Na de behandeling NIET alleen naar huis

Wanneer je onder narcose of met extra pijnstilling behandeld bent, mag je NIET alleen naar huis. Ook mag je 24 uur na de behandeling met narcose of met extra pijnstilling zelf NIET deelnemen aan het verkeer, GEEN voertuig besturen of fietsen. Na ongeveer 3,5 – 4 uur gerekend vanaf het tijdstip van de afspraak kan je partner of begeleider je weer ophalen. 

 

Na de behandeling

Aan het eind van jouw verblijf in de kliniek krijg je advies en voorschriften op papier van ons mee over de periode na de behandeling. Ter voorkoming van infecties krijg je een antibioticum van ons mee naar huis. Ook geven we je nog een vragenformulier en een brief mee voor je huisarts met gegevens over de behandeling.

 

Download de folder

 

Andere behandelmethoden

Je kunt ook kiezen voor curettage met plaatselijke verdoving. Een andere mogelijkheid is de behandeling met de abortuspil die tot 9 weken toegepast kan worden.