Welke anticonceptie past het beste bij mij?
Welke anticonceptie past bij mij?
In Nederland zijn verschillende soorten anticonceptie beschikbaar. Anticonceptiemiddelen die jou beschermen tegen een zwangerschap. Om die reden worden anticonceptiemiddelen ook wel voorbehoedsmiddelen genoemd. De meeste anticonceptiemiddelen zijn georiënteerd op de vrouw. Enkele voorbehoedsmiddelen focussen zich op de man, zoals de condoom of een mannelijke sterilisatie. Welk anticonceptiemiddel past het beste bij jou? Een anticonceptiemiddel waar je iedere dag aan moet denken of een anticonceptiemiddel die je één keer in de tien jaar hoeft te vervangen? Sommige anticonceptiemiddelen beïnvloeden jouw menstruatie, andere anticonceptiemiddelen geven nagenoeg een bijwerkingen.
Verschillende soorten anticonceptie
Bij Stimezo Zwolle zijn de anticonceptiemiddelen in te delen in 10 categorieën, te weten: de combinatiepil, de vaginale ring, anticonceptiepleister, de minipil, de prikpil, het anticonceptiestaafje, het koperspiraal, het hormoonspiraal, het condoom en sterilisatie van de man/vrouw. Lees op de pagina anticonceptiemethoden en hun voor- en nadelen meer over welk anticonceptiemiddel het beste op jouw behoefte aansluit. Laat je je liever in een persoonlijk gesprek adviseren over een anticonceptiemiddel. Maak dan een afspraak anticonceptieadvies op maat.
Combinatiemethoden oestrogeen en progestageen
Een combinatiemethode bevat twee hormonen: ‘oestrogeen’ en ‘progestageen’. De beschikbare combinatiemethoden zijn de combinatiepil, de anticonceptiepleister en de anticonceptiering.
Kenmerken
Twee belangrijke kenmerken van een combinatiemethode zijn: een meestal regelmatig menstruatiepatroon, de menstruatie (stopweek) overgeslagen, uitgesteld of verschoven kan worden. Combinatiemethoden zijn er in diverse doseringen en met verschillende soorten hormonen.
Synthetische of lichaamseigen hormonen
De meeste combinatiemethoden bevatten een synthetisch hormoon, maar er zijn ook methoden met een lichaamseigen hormoon. Deze zijn alleen in de vorm van een pil verkrijgbaar. Een combinatiemethode wordt in enkele situaties afgeraden, bijvoorbeeld als er borstvoeding gegeven wordt, of als er sprake is van oestrogeenintolerantie of trombose. Ook bij migraine kan een methode zonder oestrogeen een overweging zijn.
Methoden zonder oestrogeen
Zoals de naam al zegt, bevat een methode zonder oestrogeen alleen het hormoon ‘progestageen’. In Nederland is één pil zonder oestrogeen beschikbaar. Dit is net als de combinatiepil een betrouwbare pil die dagelijks wordt geslikt. Een methode zonder oestrogeen kan bij voorbeeld een uitkomst zijn voor vrouwen die borstvoeding geven of vrouwen met oestrogeen gerelateerde bijwerkingen.
Kenmerken
Belangrijk om te weten is dat een methode zonder oestrogeen geen stop-week heeft en dat de menstruatie niet kan worden overgeslagen of kan worden uitgesteld. Bovendien is het goed om te weten dat bij gebruik van de methode zonder oestrogeen de menstruatie kan veranderen of zelfs helemaal kan weg blijven.
Pessarium
Natuurlijke methoden
Permanente anticonceptie
Maak een afspraak
We zijn telefonisch bereikbaar van
maandag t/m donderdag 8:15 – 16:15 uur en op vrijdag van 8:15 – 12:15 uur.
Of stel je vraag via
Persoonlijk adviesgesprek
Ook als er geen sprake is van een zwangerschapsafbreking, kan een vrouw bij ons terecht voor een anticonceptie advies op maat. In een persoonlijk gesprek kijken wij samen met de vrouw naar welke vorm van anticonceptie het beste aansluit bij haar individuele omstandigheden, leeftijd en persoonlijke voorkeur.
Maak voor een persoonlijk anticonceptie adviesgesprek een afspraak en vraag vrijblijvend een prijsopgave.
Klik hier voor meer informatie: Welke anticonceptie past het beste bij mij?