Skip to content

De abortuspil

abortuspil

Abortuspil werking

Een van de manieren om een zwangerschap vroegtijdig af te breken is via de abortuspil. Afbreking is mogelijk tot 9 weken zwangerschap. Hierbij wordt gerekend vanaf de eerste dag van je laatste menstruatie. Wat is de werking van de abortuspil? Het is goed om te weten dat de abortuspil bestaat uit twee delen.

 

Bij je bezoek aan Abortuskliniek Stimezo Zwolle volgt eerst een intakegesprek met onze arts en/of verpleegkundige. Gesproken wordt over de keuze die je maakt en alle voorschriften worden doorgenomen. Zoals gezegd bestaat de werking van de abortuspil uit twee delen. Allereerst ontvang je een tablet die je in het bijzijn van de arts inneemt.
De functie van deze pil is het stoppen van de zwangerschap. Daarnaast krijg je een aantal tabletten mee naar huis. Deze tabletten moet je een aantal dagen later vaginaal inbrengen. De functie ervan is het samentrekken van de baarmoeder, waardoor het vruchtzakje je lichaam verlaat. Meer informatie over beide delen van de behandeling leest u hieronder.

 

Wil je meer lezen over de werking van de abortuspil? Lees er alles over op onze veelgestelde vragen-pagina rondom de abortuspil.

 

Deel 1 van de behandeling (in de abortuskliniek)

Samen met de arts wordt bepaald of je in aanmerking komt voor de behandeling met de abortuspil Als alle voorschriften met jou zijn doorgenomen, krijg je van de arts 1 tablet (de abortuspil) uitgereikt die je in het bijzijn van de arts in de kliniek inneemt. De abortuspil zorgt ervoor dat de groei van de zwangerschap stopt.

Meestal merk je niets van de inname van de abortuspil. In een enkel geval kan het voorkomen dat je op dezelfde dag toch al wat vaginaal bloedverlies of wat krampen krijgt. Dit betekent NIET dat de zwangerschap al compleet is afgebroken. Het tweede deel van de behandeling zal je daarom ALTIJD moeten voortzetten.

 

Voorwaarden van de behandeling

Om deel 2 van de behandeling veilig en verantwoord thuis te kunnen doen, heeft onze arts met jou de volgende voorwaarden besproken:

  • Je bent op de dag van de abortus in gezelschap van een volwassene.
  • En je hebt op de dag van de abortus geen zorg voor kinderen.
  • En je beschikt op de dag van een abortus over vervoer naar een ziekenhuis en/of artsenpost, indien je medische ondersteuning nodig hebt.

Deel 2 van de behandeling (thuis)

Tijdens het doornemen van de voorwaarden en voorschriften krijg je van onze arts 4 tabletten mee naar huis voor deel 2 van de behandeling. Twee dagen na inname van de abortuspil, breng je zelf (na het ontbijt en toiletgang) deze 4 tabletten hoog vaginaal in.

 

Deze tabletten zorgen ervoor dat jouw baarmoeder gaat samentrekken en dat de abortus op gang komt. De samentrekkingen van de baarmoeder gaan vrijwel altijd gepaard met pijn. De arts zal met je bespreken welke pijnstilling je mag nemen op de dag van de abortus.

Het bloedverlies kan aanzienlijk zijn op de dag van de abortus. Daarna varieert het bloedverlies sterk; van enkele dagen tot aan (soms) de eerstvolgende menstruatie. In 80% van de gevallen wordt het vruchtzakje binnen 4 – 6 uur uitgestoten.

 

Maak een afspraak

We zijn telefonisch bereikbaar van
maandag t/m donderdag 8:15 – 16:15 uur en op vrijdag van 8:15 – 12:15 uur.

Of stel je vraag via

Meenemen

  • Paspoort of ID kaart.
  • Zorgpas van jouw zorgkostenverzekeraar.
  • Bloedgroepkaart, indien in jouw bezit, in verband met rhesusfactor.
  • Medicijnen en medicatieoverzicht. Gebruik je medicijnen? Neem deze dan mee op de dag van de behandeling. Jouw medicatieoverzicht kun je opvragen bij je apotheek. 

 

Na de behandeling

Aan het eind van jouw verblijf in de kliniek krijg je advies en voorschriften op papier van ons mee over de periode na de behandeling. Ook geven we je nog een vragenformulier en een brief mee voor je huisarts met gegevens over de behandeling.

 

Download de folder

 

Andere behandelmethoden

Je kunt ook kiezen voor curettage met narcose of plaatselijke verdoving. Deze behandelingen kunnen tot 13 weken worden toegepast. Bij een zwangerschap vanaf 13 weken kunnen wij je doorverwijzen naar een tweede trimester kliniek.