Skip to content

TIJDELIJK GEEN PARKEERGELEGENHEID VOOR DE DEUR

Beste bezoeker, de komende maanden worden er herinrichtingswerkzaamheden aan de Oosterlaan uitgevoerd waardoor er GEEN parkeergelegenheid is bij ons voor de deur. Wij adviseren je om met het openbaar vervoer te komen of je auto te parkeren in parkeergarage Stationsplein (afslag 18 vanaf de A28).

TIJDELIJK GEEN PARKEERGELEGENHEID

De abortuspil

abortuspil

Deze medicamenteuze behandeling bestaat uit 2 delen

De abortuspil is een combinatie van verschillende tabletten die op meerdere dagen volgens voorschrift van de arts ingenomen moeten worden. Het gebruik van de abortuspil is mogelijk tot een zwangerschapsduur van 9 weken, gerekend vanaf de eerste dag van je laatste menstruatie.

 

Deel 1 van de behandeling (in de kliniek)

Nadat de arts heeft bepaald dat je in aanmerking komt voor de behandeling met de abortuspil en alle voorschriften met je heeft doorgenomen, krijg je van de arts 1 tablet (de abortuspil) uitgereikt die je in het bijzijn van de arts in de kliniek inneemt. De abortuspil blokkeert nieuwe aanmaak van het zwangerschapshormoon waardoor de groei van de verdere zwangerschap stopt.

 

Meestal merk je niets van de inname van de abortuspil. In een enkel geval kan het voorkomen dat je op dezelfde dag toch al wat vaginaal bloedverlies of wat krampen krijgt. Dit betekent echter nooit dat de zwangerschap al compleet is afgebroken. Het tweede deel van de behandeling, de uiteindelijke miskraam zul je daarom altijd moeten voortzetten.

 

Voorwaarden van de behandeling

Om deel 2 van de behandeling veilig en verantwoord thuis te kunnen doen, heeft onze arts met jou de volgende voorwaarden besproken:

  • Je bent op de dag van de miskraam in gezelschap van een volwassene.
  • En je hebt op de dag van de miskraam geen zorg voor kinderen.
  • En je beschikt op de dag van een miskraam over vervoer naar een ziekenhuis en/of artsenpost, indien je medische ondersteuning nodig hebt.

Deel 2 van de behandeling (thuis)

Tijdens het doornemen van de voorwaar den en voorschriften heb je van onze arts 4 tabletten mee naar huis gekregen voor deel 2 van de behandeling. Eén tot drie dagen na inname van de abortuspil, breng je zelf (na het ontbijt en toiletgang) deze 4 tabletten hoog vaginaal in.

 

Deze tabletten zorgen ervoor dat jouw baarmoeder gaat samentrekken en dat de miskraam op gang komt. De samentrekkingen van de baarmoeder kunnen erg pijnlijk zijn. De arts zal met je bespreken welke pijnstilling je mag nemen op de dag van de miskraam.

 

Het bloedverlies kan aanzienlijk zijn op de dag van de miskraam. Daarna varieert het bloedverlies sterk; van enkele dagen tot aan (soms) de eerstvolgende menstruatie. In 80% van de gevallen wordt het vruchtzakje binnen 4 – 6 uur uitgestoten.

 

Maak een afspraak

We zijn telefonisch bereikbaar van
maandag t/m donderdag 8:15 – 16:15 uur en op vrijdag van 8:15 – 12:15 uur.

Of stel je vraag via

Meenemen

  • Verwijsbrief van de huisarts, indien voorhanden.
  • Bloedgroepkaart, indien in jouw bezit, in verband met rhesusfactor.
  • Paspoort of ID kaart.
  • Zorgpas van jouw zorgkostenverzekeraar.
  • Medicijnen en medicatieoverzicht. Gebruik je medicijnen? Neem deze dan mee op de dag van de behandeling. Jouw medicatieoverzicht kun je opvragen bij je apotheek. 

 

Na de behandeling

Aan het eind van jouw verblijf in de kliniek krijg je advies en voorschriften op papier van ons mee over de periode na de behandeling. Ook geven we je nog een vragenformulier en een brief mee voor je huisarts met gegevens over de behandeling.

 

Download de folder

 

Andere behandelmethoden

Je kunt ook kiezen voor curettage onder narcose of plaatselijke verdoving. Deze behandelingen kunnen tot 13 weken worden toegepast. Bij een zwangerschap vanaf 13 weken kunnen wij je doorverwijzen naar een tweede trimester kliniek.