Skip to content

Overtijd­behandeling in onze abortuskliniek

Maak een afspraak

We zijn telefonisch bereikbaar van
maandag t/m donderdag 8:15 – 16:15 uur en op vrijdag van 8:15 – 12:15 uur.

Of stel je vraag via

Een overtijdbehandeling is mogelijk wanneer je nog maar kort zwanger bent.

Een overtijdbehandeling (vroege zwangerschapsafbreking) is mogelijk  bij een zwangerschapsduur korter dan 6 weken en 2 dagen, gerekend vanaf de eerste dag van jouw laatste menstruatie. Je hebt bij ons de keuze uit de volgende 2 behandelmethoden: de abortuspil  of de zuigcurettage.  Plan je afspraak direct in voor een van beide behandelingen.

Verschil tussen overtijdbehandeling en abortus

Het enige verschil tussen een overtijdbehandeling en een abortus is de zwangerschapsduur. Om een overtijdbehandeling te kunnen uitvoeren, moet de zwangerschap voldoende zichtbaar zijn bij een echo-onderzoek. Voor het afbreken van de zwangerschap wordt bij een overtijdbehandeling dezelfde methode gebruikt als bij een abortus, namelijk de curettage. Hierbij krijg je de keuze in een curettage met plaatselijke verdoving of onder algehele narcose. De zwangerschapsafbreking via de abortuspil is alleen mogelijk wanneer je niet langer dan 9 weken zwanger bent.

Overtijdbehandeling kosten

Aan een overtijdbehandeling zitten geen kosten verbonden. De kosten van een overtijdbehandeling worden namelijk rechtstreeks vergoed door het ministerie van VWS. Lees meer informatie over de kosten van een abortus op de specifieke pagina.

 

Ervaringen overtijdbehandeling

Het uitvoeren van de curettage vindt plaats onder plaatselijke of een algehele narcose. Toch ervaren veel vrouwen het samentrekken van de baarmoeder aan het einde van de behandeling als niet prettig. Je kunt de pijn vergelijken met een menstruatiepijn. De buikkrampen kunnen enkele dagen aanhouden, waarbij je wat bloed kan verliezen. Ook dit is vergelijkbaar met een menstruatie.