Skip to content

Nood­anticonceptie

Het kan zijn dat de anticonceptie gefaald heeft (zoals afglijden of scheuren van het condoom) of verkeerd toegepast (bijvoorbeeld meerdere dagen de pil vergeten) of dat je onbeschermd hebt gevreeën.

 

Er zijn twee methoden die een ongewenste zwangerschap kunnen voorkomen. Deze methoden zijn in verband met de ernst van de bijwerkingen en lagere effectiviteit dan gewone anticonceptie alleen bedoeld als noodoplossing.

De morning-afterpil

De morning-after pillen NorLevo en de ellaOne bevatten een progestageen (levonorgestrel of ulipristal). De werking berust waarschijnlijk op de onderdrukking van de eisprong en verandering in de baarmoederslijmvlies waardoor innesteling van een eventueel bevruchte eicel moeilijker wordt. Deze pil kan geen zwangerschap afbreken. Je dient deze pil zo snel mogelijk na de onbeschermde gemeenschap in te nemen, maar in ieder geval binnen 72 uur. Deze methode is niet 100% betrouwbaar en de betrouwbaarheid neemt af naarmate men langer wacht met innemen. De morning-afterpil is zonder recept verkrijgbaar bij apotheek en drogist, maar wordt op recept vergoed aan jongeren tot 21 jaar.

De morning-afterspiraal

Het spiraaltje zorgt ervoor dat innesteling van een eventueel bevruchte eicel wordt verhinderd. Deze methode kan tot 5 dagen na de onbeschermde gemeenschap worden toegepast. Je kunt ervoor kiezen om de spiraal te laten zitten als normale anticonceptie zodat je voor vijf jaar beschermd bent tegen zwangerschap.

Maak een afspraak

We zijn telefonisch bereikbaar van
maandag t/m donderdag 8:15 – 16:15 uur en op vrijdag van 8:15 – 12:15 uur.

Of stel je vraag via

Persoonlijk adviesgesprek

Ook als er geen sprake is van een zwangerschapsafbreking, kan een vrouw bij ons terecht voor een anticonceptie advies op maat. In een persoonlijk gesprek kijken wij samen met de vrouw naar welke vorm van anticonceptie het beste aansluit bij haar individuele omstandigheden, leeftijd en persoonlijke voorkeur.

 

Maak voor een persoonlijk anticonceptie adviesgesprek een afspraak en vraag vrijblijvend een prijsopgave.

Kijk voor meer informatie op de pagina Welke anticonceptie past het beste bij mij?