Skip to content

Nood­anticonceptie

Over de noodanticonceptie

Het kan voorkomen dat de anticonceptie gefaald heeft (bijvoorbeeld door het afglijden of scheuren van een condoom), verkeerd is toegepast (meerdere dagen de pil vergeten) of dat je onbeschermd hebt gevreeën. Om een zwangerschap te voorkomen, biedt een noodanticonceptie uitkomst.

 

Twee noodanticonceptie-middelen kunnen een ongewenste zwangerschap nog voorkomen. Deze methoden zijn door de ernst van de bijwerkingen en de lagere effectiviteit dan de gewone anticonceptie puur en alleen bedoeld als noodoplossing. De twee methode zijn de morning-afterpil en de morning-after spiraal.

De morning-afterpil (noodanticonceptiepil)

De morning after pil is vrij verkrijgbaar bij de drogist. De pil bestaat uit een hoge dosis progestageen. Deze pil neem je binnen de 3-5 dagen na de onbeschermde seks in (afhankelijk van het type, maar altijd geldt hoe sneller hoe beter), waardoor de eisprong tot 5 dagen uitgesteld wordt. Hierdoor kunnen de zaadcellen de eicel niet tegen komen en dus niet bevruchten.

 

Let op: hoewel producenten een werking tot 98 à 99% noemen, is de werkelijke effectiviteit van de morning after pil om te beschermen tegen ongewenste zwangerschap, zoals wij die zien in de kliniek, een stuk lager. Als je onbeschermde seks gehad hebt tijdens je vruchtbare dagen, is de kans op een zwangerschap tussen de 10 en 30%. De kans is afhankelijk van het tijdstip van de geslachtsgemeenschap ten opzichte van de eisprong en van de overlevingsduur van de zaadcellen. De morning after pil verlaagt deze kans op zwangerschap naar 5 tot 10% na de onbeschermde seks, maar ook hier is dit afhankelijk van het tijdstip van inname van de pil ten opzichte van de eisprong en van de overlevingsduur van de zaadcellen. Als de eisprong al geweest is, vóór de pil ingenomen werd, zal de morning after pil een zwangerschap niet voorkomen of afbreken. Een zwangerschap wordt ook niet voorkomen als de zaadcellen langer leven dan de werkingsduur van het hormoon. Wij zien elke week minstens één vrouw in de kliniek waarbij de morning after pil niet beschermd heeft tegen ongewenste seks.

 

Voordelen
  • Het is een noodmaatregel wanneer je onbeschermde seks hebt gehad en de kans op een zwangerschap wilt verkleinen.
Nadelen
  • Enkel geschikt als noodmaatregel of om aan geboortespreiding te doen (het uitstellen van een zwangerschap, maar een ongeplande zwangerschap is niet per se ongewenst). Niet geschikt als je een zwangerschap absoluut wilt vermijden.
  • De volgende menstruatie kan enkele dagen vroeger of later dan verwacht optreden.
  • Niet geschikt als je borstvoeding geeft.
  • Geeft vaak bijwerkingen als misselijkheid en buikpijn. Indien binnen 3 uur na inname van de tablet gebraakt wordt, moet een nieuwe tablet worden ingenomen.

 

De morning-afterspiraal

Een morning after spiraal is een koperspiraal die door een arts in de baarmoeder wordt geplaatst. Een koperspiraaltje geeft heel langzaam koper af. Het koper verlamt zaadcellen, zodat er geen eicel bevrucht kan worden, en voorkomt dat een bevruchte eicel kan innestelen. De werking treedt direct na plaatsing in. Vooral die tweede werking is van belang bij het gebruik van het spiraaltje als noodanticonceptie.

 

Het spiraaltje dient binnen 5 dagen na de onbeschermde seks te worden geplaatst. Het is de meeste effectieve vorm van noodanticonceptie, het voorkomt in 99.9% van de gevallen een zwangerschap. Daarna kan het spiraaltje 5-10 jaar blijven zitten (afhankelijk van het type) en ben je beschermd tegen volgende zwangerschappen. Je kan in onze kliniek terecht voor het plaatsen van nood-anticonceptie, dit kan ook onder sedatie als je dit wilt. 

 

Hormoonspiraal als noodanticonceptie?

De meningen zijn verdeeld of een hormoonspiraal even effectief is als noodanticonceptie als een koperspiraal. Sommige denken dat het hormoon van dit spiraal net zwangerschap behoudend is, als er al een bevruchting plaats gevonden heeft. Daardoor zou het dus niet zo effectief zijn. Andere denken dat het even effectief is als een koperspiraal bij het verhinderen van de innesteling in de baarmoeder. Wij plaatsen in principe een koperspiraal als noodanticonceptie. Wil je toch een hormoonspiraal, dan kan je dat bespreken met de arts.

 
Voordelen
  • Het is een noodmaatregel wanneer je onbeschermde seks hebt gehad en een zwangerschap wil voorkomen.
  • – De betrouwbaarheid is zeer hoog
  • -Het is een langdurig anticonceptiemiddel. Je hoeft vijf of tien jaar niet aan je anticonceptie te denken.
  • – Het koperspiraal heeft geen invloed op je cyclus. Je behoudt je natuurlijke menstruatiecyclus.
Nadelen
  • Moet ingebracht en verwijderd worden door een arts.
  • De menstruatie kan heviger of langduriger zijn dan normaal, vooral in de eerste drie maanden na plaatsing.
  • Soms kunnen er buikkrampen tijdens menstruaties optreden.
  • Je kunt de menstruatie niet uitstellen, zoals met een combinatiepil, ring of pleister.
  • Het plaatsen van een spiraal kan pijnlijk zijn. In onze kliniek kan je een koperspiraal laten plaatsen onder sedatie, als je dit wilt.

 

Maak een afspraak

We zijn telefonisch bereikbaar van
maandag t/m donderdag 8:15 – 16:15 uur en op vrijdag van 8:15 – 12:15 uur.

Of stel je vraag via

Persoonlijk adviesgesprek

Ook als er geen sprake is van een zwangerschapsafbreking, kan een vrouw bij ons terecht voor een anticonceptie advies op maat. In een persoonlijk gesprek kijken wij samen met de vrouw naar welke vorm van anticonceptie het beste aansluit bij haar individuele omstandigheden, leeftijd en persoonlijke voorkeur.

 

Maak voor een persoonlijk anticonceptie adviesgesprek een afspraak en vraag vrijblijvend een prijsopgave.

Kijk voor meer informatie op de pagina Welke anticonceptie past het beste bij mij?