Welke anticonceptie past het beste bij mij?

Geen vrouw is hetzelfde en ook haar persoonlijke omstandigheden kunnen verschillen. Er zijn bijvoorbeeld vrouwen die geen kinderen hebben, vrouwen die borstvoeding geven of vrouwen die al een compleet gezin hebben. Sommige vrouwen vergeten vaak de pil in te nemen of willen juist anticonceptie waar zo min mogelijk hormonen zitten.

Kortom, iedere vrouw heeft haar eigen specifieke situatie en individuele wensen. Er zijn een heleboel verschillende anticonceptiemiddelen beschikbaar. Het is daarom belangrijk om een goede keuze te maken. Eerst leggen wij het verschil uit tussen zogenaamde ‘combinatiemethoden ‘oestrogeen’ en ‘progestageen’ en ‘methoden zonder oestrogeen’.

Combinatiemethoden oestrogeen en progestageen

Een combinatiemethode bevat twee hormonen: ‘oestrogeen’ en ‘progestageen’. De beschikbare combinatiemethoden zijn de combinatiepil, de anticonceptiepleister en de anticonceptiering.

Twee belangrijke kenmerken van een combinatiemethode zijn: een meestal regelmatig menstruatiepatroon, de menstruatie (stopweek) overgeslagen, uitgesteld of verschoven kan worden. Combinatiemethoden zijn er in diverse doseringen en met verschillende soorten hormonen.

De meeste combinatiemethoden bevat- ten een synthetisch hormoon, maar er zijn ook methoden met een lichaamseigen hormoon. Deze zijn alleen in de vorm van een pil verkrijgbaar. Een combinatie- methode wordt in enkele situaties afgeraden, bijvoorbeeld als er borstvoeding gegeven wordt, of als er sprake is van oestrogeenintolerantie of trombose. Ook bij migraine kan een methode zonder oestrogeen een overweging zijn.

anticonceptie schema

Methode zonder oestrogeen

Zoals de naam al zegt, bevat een methode zonder oestrogeen alleen het hormoon ‘progestageen’. In Nederland is één pil zonder oestrogeen beschikbaar. Dit is net als de combinatiepil een betrouwbare pil die dagelijks wordt geslikt. Een methode zonder oestrogeen kan bij voorbeeld een uitkomst zijn voor vrouwen die borstvoeding geven of vrouwen met oestrogeen gerelateerde bijwerkingen.

Belangrijk om te weten is dat een methode zonder oestrogeen geen stop-week heeft en dat de menstruatie niet kan worden overgeslagen of kan worden uitgesteld. Bovendien is het goed om te weten dat bij gebruik van de methode zonder oestrogeen de menstruatie kan veranderen of zelfs helemaal kan weg blijven.

Tot slot is nog er de sterilisatie. Dit is een permanente methode.

anticonceptie zonder oestrogeen