Wat is een goede keuze?

Anticonceptie betekent letterlijk het tegengaan van bevruchting. Het voorkomen van een zwangerschap dus. Veel vrouwen denken bij anticonceptie als eerste aan de pil. Maar er zijn verschillende soorten van anti- conceptiepillen beschikbaar en wat is dan een goede keuze? Er wordt bijvoorbeeld onderscheid gemaakt tussen de combinatiepil met of zonder stopweek, of de pil zonder oestrogeen.

 

anticonceptie

Welke soorten anticonceptie zijn er?

In Nederland zijn er veel anti conceptie- methoden beschikbaar in een andere vorm dan de pil en allemaal met andere praktische eigenschappen. Zo is er de wekelijkse of maandelijkse methode of de meerdere jaren anticonceptie met een staafje of een spiraaltje dat door de arts wordt ingebracht. Het maken van de juiste ‘anticonceptie keuze’ is daarom van groot belang. De brochure anticonceptie geeft een overzicht van diverse anticonceptiemethoden en hun belangrijkste eigenschappen.

Klik hier voor meer informatie welke anticonceptie past het best bij mij?

Vergoeding van anticonceptie?

Anticonceptie zit sinds 1 januari 2011 niet meer in de basisverzekering. Vrouwen tot 21 jaar krijgen anticonceptie (met uitzondering van condooms) wel vergoed. Afhankelijk van het merk kan het zijn dat een bijbetaling verschuldigd is. Voor vrouwen vanaf 21 jaar kan het mogelijk zijn dat anti- conceptie (deels) vergoed wordt vanuit een aanvullende verzekering. Neem contact op met de eigen zorgverzekeraar of raadpleeg www.zorgwijzer.nl/vergoeding/anticonceptie.