De abortuspil is een behandeling met meerdere tabletten

De abortuspil is een combinatie van verschillende tabletten die op meerdere dagen volgens voorschrift van de arts ingenomen moeten worden. Het gebruik van de abortuspil is mogelijk tot een zwangerschapsduur van 9 weken, gerekend vanaf de eerste dag van uw laatste menstruatie.

Behandeling in twee delen

In eerste instantie wordt er een Hb-bepaling (hemoglobine) gedaan om eventuele bloedarmoede uit te sluiten. Een arts beslist vervolgens of u voor de abortuspil in aanmerking komt.

Het eerste gedeelte van de behandeling vindt plaats in de kliniek. De arts geeft u 1 tablet dat de aanmaak van het HPL-hormoon blokkeert. Dat hormoon voorkomt namelijk dat uw lichaam de zwangerschap uitstoot. Soms kunt u hierna wat vaginaal bloedverlies en krampen krijgen. U dient echter altijd het tweede gedeelte van de behandeling voort te zetten.

Het tweede deel van de behandeling doet u thuis. Eén tot 3 dagen na inname van het tablet brengt u zelf 4 vervolgtabletten vaginaal in. Deze zorgen ervoor dat uw baarmoeder gaat samentrekken. Daardoor wordt het vruchtzakje uitgestoten. Dit gaat gepaard met bloedverlies en krampen. Het bloedverlies varieert sterk van enkele dagen tot aan (soms) de eerst volgende menstruatie. 

Meenemen

  • verwijsbrief van de huisarts, indien voorhanden
  • bloedgroepkaart, indien in uw bezit, in verband met de rhesusfactor
  • zorgpas van uw ziektekostenverzekeraar

Heeft u vragen die u niet kunt vinden? Bel anoniem naar 038-4217000, stuur een email of vul ons contactformulier in. 

Bekijk ook onze veelgestelde vragen.