Veelgestelde vragen over de abortuspil

Wie een behandeling met de abortuspil overweegt, zal vast veel vragen hebben rond dit thema. Hieronder beantwoorden we een paar praktische vragen die vaak aan onze kliniek gesteld worden. Staat uw vraag hier niet tussen? Neem dan contact op met Stimezo Zwolle via ons contactformulier, per e-mail of bel 038 – 4217000.

Hoe effectief is de abortuspil?

Als alle medicatie conform de regels is ingenomen, is de kans van het niet slagen van de medicamenteuze abortus zeer klein. Deze methode van zwangerschapsafbreking is even effectief als een zuigcurettage. De behandeling met de abortuspil bestaat uit 2 fasen. U leest er hier meer over. Na inname van de eerste tablet, wordt u een zwangerschapstest meegegeven om 4 weken na de behandeling thuis te doen. Mocht de testuitslag onverwacht toch positief zijn, aarzelt u dan niet om contact op te nemen met Stimezo Zwolle.

Waar kan ik een behandeling met de abortuspil krijgen en hoe verloopt de procedure?

Wanneer u naar de abortuskliniek Stimezo Zwolle gaat voor de behandeling met de abortuspil, oftewel een medicamenteuze abortus, dan is het belangrijk om te weten dat de behandeling mogelijk is tot een zwangerschapsduur van maximaal 9 weken, gerekend vanaf de eerste dag van de laatste menstruatie. De behandeling bestaat uit 2 delen

Hoe verloopt het eerste deel van de procedure?

Wanneer u in de abortuskliniek Stimezo Zwolle komt, vult u een uitgebreide medische vragenlijst in. Vervolgens wordt er door de arts een echo gemaakt om de zwangerschapsduur vast te stellen en wordt de medische vragenlijst doorgenomen. Een medicamenteuze abortus kan met flink wat bloedverlies gepaard gaan. Daarom wordt middels bloedonderzoek (vingerprik) gekeken of er sprake is van bloedarmoede. Met de verpleegkundige volgt er een intakegesprek en wordt er een passend anticonceptie-advies gegeven. De arts beslist uiteindelijk of u voor de abortuspil in aanmerking komt. De behandeling begint met het innemen van 1 tablet in de kliniek. Dit geneesmiddel is een anti-hormoon, wat inhoudt dat het de receptoren voor lichaamseigen progesteron in de baarmoederhals bezet. Hierdoor kan de zwangerschap niet verder doorgaan en maakt het tevens de baarmoederhals soepel. Daardoor verloopt het tweede gedeelte van de procedure effectiever. Na inname van dit tablet is slechts de eerste stap gezet in het proces van een medicamenteuze abortus. De tweede stap van de procedure dient altijd gevolgd te worden.

Bevat de abortuspil hormonen?

De behandeling begint met het innemen van 1 tablet in de kliniek. Dit geneesmiddel is een anti-hormoon, wat inhoudt dat het de receptoren voor lichaamseigen progesteron in de baarmoeder bezet. Hierdoor kan de zwangerschap niet verder doorgaan. Het maakt tevens de baarmoederhals soepel, waardoor het tweede gedeelte van de procedure effectiever verloopt. 36-48 uur na inname van de eerste tablet brengt u zelf 4 tabletten vervolgtabletten hoog vaginaal in. Deze zorgen ervoor dat de baarmoeder gaat samentrekken en het vruchtzakje wordt uitgestoten. Deze medicatie een synthetisch analoog van prostaglandine. Dit is geen vrouwelijk hormoon zoals progesteron of oestrogeen. Iemand die last heeft van de bijwerkingen van vrouwelijke hormonen hoeft zich hier dus geen zorgen over te maken bij de abortuspil. Er worden geen vrouwelijke hormonen gebruikt bij dit geneesmiddel.

Hoe verloopt het tweede deel van de abortuspil procedure?

36-48 uur na inname van het anti-hormoon brengt u zelf 4 vervolgtabletten hoog vaginaal in. Deze zorgen ervoor dat de baarmoeder gaat samentrekken en vervolgens het vruchtzakje wordt uitgestoten. In 80% van de gevallen gebeurt dit 4-6 uur na het inbrengen van de medicatie. Meestal gaat dit gepaard met bloedverlies en buikkrampen. We raden u aan om deze dag pijnstilling te nemen, bijvoorbeeld ibuprofen, diclofenac of naproxen. Zo nodig aangevuld met paracetamol. Het bloedverlies kan aanzienlijk zijn op deze dag. Daarna varieert het bloedverlies sterk; van enkele dagen tot aan (soms) de eerstvolgende mestruatie.

Staat uw vraag er niet bij?

Neem dan contact op met Stimezo Zwolle via ons contactformulier, per e-mail of bel 038 – 4217000.

Contactformulier