Veelgestelde vragen over abortus

Wie een abortus overweegt, of iemand van advies wil voorzien, kan met veel vragen zitten. Hieronder beantwoorden we een paar praktische vragen die vaak aan onze kliniek gesteld worden. 

Ik ben ongepland zwanger en wat nu?

Afhankelijk van de duur van de zwangerschap zijn er de volgende mogelijkheden: De zwangerschap uitdragen en het kind zelf opvoeden. Het kind plaatsen in een pleeggezin. Het kind afstaan ter adoptie. Of een abortus

Kan ik een afspraak maken?

Voor het maken van een afspraak zijn wij telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 8:15 -16:15 uur en op vrijdag van 8:15-12:15 uur. Ons telefoonnummer is 038 4217000. Ook kunt u gebruik maken van het contactformulier of kunt u 24/7 via onze chat direct uw voorkeursdatum voor een afspraak met onze arts opgeven. Een van onze zorgprofessionals neemt na ontvangst van uw formulier of chat, contact met u op.

Op welke dagen kan ik bij jullie terecht voor een behandeling?

Op maandag, dinsdag, donderdag kun je bij ons een afspraak maken voor het afbreken van een ongewenste zwangerschap door middel van een abortuspil en/of een zuigcurettage met lokale verdoving. Op woensdag vinden de zuigcurettages plaats onder algehele narcose en/of met extra intraveneuze pijnstilling. Zie ook onze openingstijden op onze contactpagina.

Wanneer heb ik een verwijsbrief nodig?

Je hebt pas een verwijzing van je huisarts of andere arts nodig wanneer je meer dan 16 dagen over tijd bent. Omdat je dan te maken hebt met de wettelijke bedenktijd van 5 dagen.

Wat betekent de wettelijke bedenktijd van 5 dagen eigenlijk?

De Nederlandse wet bepaalt dat wanneer je meer dan 6 weken en 2 dagen zwanger bent - gerekend vanaf de eerste dag van je laatste menstruatie – dat je minimaal vijf dagen moet nadenken over je voornemen om de zwangerschap af te breken. Die 5 dagen bedenktijd worden berekend vanaf de dag nadat je met een arts hebt gesproken over je ongewenste zwangerschap. De behandeling kan vanaf de zesde dag plaatsvinden.

Kan ik ook direct bij jullie een afspraak maken want ik wil niet naar mijn eigen huisarts?

Je kunt ook zonder tussenkomst van je huisarts direct bij ons een afspraak maken. Het gesprek met onze arts geldt dan als het eerste gesprek waarin je kenbaar hebt gemaakt dat het gaat om een ongewenste of ongeplande zwangerschap. Voorafgaand aan het gesprek zal onze arts altijd eerst een echo maken om de exacte zwangerschapsduur vast te stellen.

Hebben jullie een wachtlijst?

In de meeste gevallen kun je binnen enkele dagen komen voor een gesprek en een echo. Wanneer je minder dan 16 dagen over tijd bent, kun je zelfs direct geholpen worden. We houden rekening bij het maken van de afspraak wanneer je te maken hebt met de wettelijke bedektijd van 5 dagen. Zodat je niet 2x naar de kliniek hoeft te komen.

Hoeveel tijd neemt een behandeling in beslag?

Dat is afhankelijk van voor welke manier van afbreken en welke behandelmethode je kiest. Voor een abortuspil moet je rekening houden dat je 30-45 minuten in de kliniek zult zijn. Een zuigcurettage met lokale verdoving neemt vanaf de intake tot ontslag zo’n 2 uur in beslag. Wanneer je gekozen hebt voor een behandeling onder algehele narcose en/of met extra intraveneuze pijnstilling moet je met 3-3,5 uur rekening houden.

Is een abortus anoniem?

Alle gegevens die met jouw abortus te maken hebben is strikt vertrouwelijk is. Zonder jouw toestemming wordt er niemand (zelfs je huisarts niet als hij of zij ons belt) op de hoogte gebracht.

Kan ik later nog informatie krijgen over mijn abortus?

In het kader van je privacy worden er geen echo’s en/of informatie uit het medisch dossier aan derden en/of per post en/of email verstrekt. Het ophalen van een echo en/of informatie uit het medisch dossier is strikt persoonlijk. Wij zullen jou daarom, op de dag waarop je de echo en/of informatie uit het medisch dossier komt halen, vragen om je te identificeren met een geldig legitimatiebewijs. Ook zullen wij je vragen om te tekenen voor ontvangst van de echo en/of informatie uit het medisch dossier.

Moet ik betalen voor een behandeling?

Voor in Nederland woonachtige vrouwen wordt een abortusbehandeling (buiten de zorgverzekeraars om) vergoed door de Wet langdurige zorg (Wlz). Om aan te tonen dat je in Nederland woonachtig bent, neem je een geldig identiteitsbewijs of zorgpas of een uittreksel van het bevolkingsregister mee. Woon je niet in Nederland kun je bij onze kliniek informatie krijgen over de kosten van een abortusbehandeling.

Ben ik nu zwanger omdat ik onveilige seks heb gehad?

Is het condoom geknapt of heb je onbeschermd seksueel contact gehad en wil je een ongewenste zwangerschap voorkomen? Dan moet je uiterlijk binnen 72 uur de morning- afterpil innemen. Je kunt de morning-afterpil (Norlevo®) zonder recept bij de apotheek of de drogist kopen. Bekijk ook eens deze link voor meer informatie.

Hebben veel vrouwen spijt van een gedane abortus?

Wanneer het besluitvormingsgesprek met onze verpleegkundige en arts goed is geweest, komt het gelukkig maar zelden voor dat de vrouw spijt krijgt van haar beslissing. Onze ervaring is dat wanneer vrouwen (vaak jaren later) alsnog spijt krijgen? Dit vaak te maken heeft dat bv haar leef- , woon- en financiële omstandigheden nu zijn veranderd en stabiel zijn geworden. Omdat toen zij koos voor het afbreken van de ongewenste ongeplande zwangerschap, omdat ze nog op school zat en thuis woonde, of dat ze net haar baan had verloren en er door de scheiding alleen voor stond met twee kleine kinderen. Voor extra ondersteuning bij spijt na een gedane abortus kun je contact opnemen met je huisarts of met het FIOM. Ook kun je een afspraak maken voor een verwerkingsgesprek met een van onze artsen bij ons in de kliniek. 

Mag de vrouw zelf beslissen of ze een abortus wil? Of beslist de partner ook mee?

De vrouw heeft het laatste woord en beslist of zij wel of niet een overgaat tot een behandeling. Het is haar vrije beslissing en eigen keuze om de zwangerschap af te breken. Ongeacht wat haar man, verwekker, partner of moeder ervan vindt. Natuurlijk is het voor de vrouw wel fijn als ze zich gesteund voelt in haar beslissing.

Mag mijn partner/begeleider bij de behandeling aanwezig zijn

Wanneer de vrouw het zelf goed vindt mag een man, partner, moeder of andere begeleider bij de echo en het gesprek aanwezig zijn. Deze persoon mag ook wanneer de vrouw dit zelf prettig vindt en wanneer de arts dat ook goed vindt, bij de behandeling zelf aanwezig zijn. Alleen wanneer je een behandeling ondergaat met algehele narcose, kan uw partner en/of begeleider niet bij de behandeling aanwezig zijn. In alle gevallen zal onze arts jou ook een moment alleen willen spreken.

Ben ik direct weer vruchtbaar na een abortus?

Wanneer je na de behandeling bij Stimezo Zwolle niet gekozen hebt voor een vorm van anticonceptie zoals bv de pil of een spiraaltje hebt laten plaatsen kun je direct weer zwanger raken. 

Wat moet ik doen wanneer ik een positieve zwangerschapstest heb na de abortus?

Minimaal 4 weken nadat u de abortus heeft ondergaan, doet u de zwangerschapstest die u van Stimezo Zwolle heeft meegekregen. Het kan voorkomen dat u een zwak positieve zwangerschapstest heeft. Dit komt omdat het zwangerschapshormoon nog licht aanwezig in de urine. Is dat bij u het geval? Adviseren wij u om 1 week later opnieuw een zwangerschapstest uit te voeren. Bij een (blijvend) positieve zwangerschapstest neemt u contact op met onze kliniek.

Moet ik altijd op nacontrole komen na een abortus?

Wanneer je geen klachten hebt hoef je niet op nacontrole te komen. In geval er na de zuigcurettage een spiraal is geplaatst, is het advies wel om 6-8 weken nadat u bij Stimezo Zwolle bent behandeld een afspraak te maken voor een (kosteloos) controle echo. 

Hoe lang blijft een zwangerschapstest (urine) positief na een abortus?

Hoe lang een zwangerschapstest positief blijft na een miskraam hangt af van de hoogte van de hCG-waarde in de urine op de dag dat je bij Stimezo-Zwolle bent behandeld voor een abortus. Na 3-4 dagen neemt de waarde van het hCG met de helft af. Daarom duurt het na een abortus provocatus 30-40 dagen voor het hCG niet meer in de urine aanwezig is. Wat betekent dat de zwangerschap tot 40 dagen NA een abortus positief kan zijn.

Hoe verwerk ik een abortus?

Een abortus is een gebeurtenis die allerlei emoties kan oproepen waarbij het kan helpen als je deze met een vertrouwd iemand kan delen. Voor extra ondersteuning kun je contact opnemen met je huisarts of met het FIOM of een afspraak maken voor een verwerkingsgesprek bij ons in de kliniek.

Welke spiralen plaatsen jullie?

Bij Stimezo Zwolle plaatsen wij zowel hormoonspiralen en koperspiralen. Op de anticonceptiepagina hebben we de voor- en nadelen van de verschillende vormen van anticonceptie voor je op een rijtje gezet.

Wat zijn de kosten van een spiraal of andere vormen van anticonceptie?

Anticonceptie zit sinds 1 januari 2011 niet meer in de basisverzekering. Vrouwen tot 21 jaar krijgen anticonceptie (met uitzondering van condooms) wel vergoed. Afhankelijk van het merk kan het zijn dat een bijbetaling verschuldigd is. Voor vrouwen vanaf 21 jaar kan het mogelijk zijn dat anticonceptie (deels) vergoed wordt vanuit een aanvullende verzekering. Neem contact opnemen met je eigen zorgverzekeraar of raadpleeg de zorgwijzer.

Welke gegevens heb ik nodig om een afspraak te maken?

Handig is om je mobiele telefoonnummer en je burgerservice nummer bij de hand te houden wanneer je ons belt. Mocht je via het contactformulier een afspraak gaan maken, wordt er ook gevraagd naar de eerste dag van je laatste menstruatie of wanneer je dat niet meer precies weet? De dag dat je ongesteld had moeten worden.

Ik ben 16 jaar en ik wil een abortus. Kan dat?

In Nederland kan iemand vanaf 16 jaar zelfstandig beslissen over een medische ingreep. Je hebt daarvoor geen toestemming van jouw ouders nodig.

Geven jullie advies over anticonceptie die bij mij past?

U kunt in onze kliniek advies krijgen over alle soorten anticonceptie. Desgewenst kunt u de anticonceptiepil meekrijgen. Ook kan na de behandeling een spiraaltje geplaatst worden.

Ik moet een brief van de huisarts hebben, maar ik wil niet dat mijn huisarts het weet. Wat nu?

U kunt in onze kliniek voor een eerste gesprek en een onderzoek komen. De behandeling kan dan na de verplichte 5 dagen bedenktijd plaatsvinden.

Moet ik contant geld meenemen?

Als u in Nederland woonachtig bent, wordt een zwangerschapsafbreking rechtstreeks vergoed door de Wet langdurige zorg (Wlz). Hierdoor hoeft u dus geen geld mee te nemen. Wel kan het zijn dat er aanvullende kosten zijn, bijvoorbeeld bij het direct plaatsen van een spiraaltje. Deze kosten kunt u dan contant of via pin voldoen in de kliniek.

Veelgestelde vragen rond de abortuspil

Bekijk voor meer vragen de pagina over de abortuspil.

Wat wordt bedoeld met een overtijdbehandeling?

Een overtijdbehandeling is mogelijk vanaf de 12e tot en met de 16e dag overtijd. Voor deze behandeling kunt u rechtstreeks een afspraak maken met onze kliniek. Voor de overtijdbehandeling is geen verwijsbrief van een (huis)arts nodig en hoeft u geen 5 dagen bedenktijd in acht te nemen. 

Wat is voor mij de juiste vorm van anticonceptie?

De artsen en medisch specialisten van Stimezo Zwolle geven persoonlijke anticonceptie adviezen op maat. Samen met jou wordt er gekeken naar welke vorm van anticonceptie het beste aansluit bij jouw individuele omstandigheden, leeftijd en persoonlijke voorkeur.

Staat uw vraag er niet bij?

Neem dan contact op met Stimezo Zwolle via ons contactformulier, per e-mail of bel 038 – 4217000.

Contactformulier