Noodanticonceptie

Het kan zijn dat de anticonceptie gefaald heeft (zoals afglijden of scheuren van het condoom) of verkeerd toegepast (bijvoorbeeld meerdere dagen de pil vergeten) of dat u onbeschermd heeft gevreeën.

Er zijn twee methoden die een ongewenste zwangerschap kunnen voorkomen. Deze methoden zijn in verband met de ernst van de bijwerkingen en lagere effectiviteit dan gewone anticonceptie alleen bedoeld als noodoplossing. Hier volgt een overzicht van de verschillende noodanticonceptie methoden:

De morning-afterpil

Deze pil bevat een progestageen (levonorgestrel). De werking berust waarschijnlijk op de onderdrukking van de eisprong en verandering in de baarmoederslijmvlies waardoor innesteling van een eventueel bevruchte eicel moeilijker wordt. Deze pil kan geen zwangerschap afbreken. U dient deze pil zo snel mogelijk na de onbeschermde gemeenschap in te nemen, maar in ieder geval binnen 72 uur. Deze methode is niet 100% betrouwbaar en de betrouwbaarheid neemt af naarmate men langer wacht met innemen. De morning-afterpil is zonder recept verkrijgbaar bij apotheek en drogist, maar wordt op recept vergoed aan jongeren tot 21 jaar.

De morning-afterspiraal

Het spiraaltje zorgt ervoor dat innesteling van een eventueel bevruchte eicel wordt verhinderd. Deze methode kan tot 5 dagen na de onbeschermde gemeenschap worden toegepast. U kunt ervoor kiezen om de spiraal te laten zitten als normale anticonceptie zodat u voor vijf jaar beschermd bent tegen zwangerschap.