Skip to content

Spiraal

Maak een afspraak

We zijn telefonisch bereikbaar van
maandag t/m donderdag 8:15 – 16:15 uur en op vrijdag van 8:15 – 12:15 uur.

Of stel je vraag via

Anticonceptiemiddelen zijn er in verschillende soorten en maten. Een van de middelen die jou behoedt van een ongewenste zwangerschap is het spiraal. Stimezo Zwolle biedt anticonceptieconsult op maat aan, waarna precies inzichtelijk wordt welk anticonceptiemiddel het beste bij jou past. 

 

Anders dan bij een huisarts plaatsen wij bij Stimezo een spiraal onder echogeleiding met lokale verdoving of met een klein roesje. Wil je liever geen consult, maar ben je gewoon op zoek naar meer informatie over een spiraal? Dan ben je hier precies aan het juiste adres! We vertellen je graag wat een spiraal is, hoe een spiraal werkt, hoe het plaatsen van een spiraal in zijn werk gaat en welke keuzes je rondom de spiraal kunt maken.

 

Wat is een spiraal?

Het spiraal is een anticonceptiemiddel, in de vorm van een anker, dat door de arts in de baarmoeder wordt geplaatst. Een spiraal beschermt je tegen een onbedoelde zwangerschap. Er zijn twee soorten spiraaltjes beschikbaar, te weten: het koperspiraal en het hormoonspiraal. Het koperspiraal, ook wel t-safe spiraal genoemd, bevat geen hormonen en is daardoor geschikt wanneer je liever geen hormonen wilt of mag. Het hormoonvrije koperspiraaltje biedt, afhankelijk van het type koperspiraal circa 5-10 jaar bescherming tegen een zwangerschap. Het hormoonspiraal bevat progestageen. Een hormoonspiraaltje geeft geleidelijk hormoon af aan de baarmoederwand. De hoeveelheid hormonen is 10 tot 30 keer minder dan bij andere hormonale anticonceptiemiddelen. Een hormoonspiraal biedt 5-8 jaar bescherming tegen een zwangerschap.

 

 

Hoe werkt een spiraal?

Afhankelijk van naar welke spiraal jouw voorkeur uitgaat, heeft het koperspiraal en hormoonspiraal een specifieke werking. Het is handig om te weten voordat het spiraaltje geplaatst wordt wat de verschillende werkingen zijn. De verschillende soorten spiraaltjes worden hieronder uiteengezet:

 

Hormoonspiraal 

Het hormoonspiraal geeft iedere dag een klein beetje hormoon af. Dit hormoon (progestageen) zorgt ervoor dat het slijm van je baarmoedermond dikker wordt waardoor een bevrucht eitje zich niet kan nestelen in de baarmoeder.

 

Koperspiraal

Het koperspiraaltje geeft langzaam een beetje koper af. Dit zorgt ervoor dat het baarmoederslijmvlies ongeschikt wordt voor de innesteling van een bevruchte eicel. Het koperspiraaltje maakt de zaadcellen die uw baarmoeder binnenkomen inactief. Het hormoonvrije koperspiraaltje biedt afhankelijk van het type koperspiraal 5-10 jaar bescherming tegen een zwangerschap.

 

Hoe betrouwbaar is een spiraal?

Een belangrijke vraag die je misschien hebt, is hoe betrouwbaar een spiraal is? Zowel de hormoon- als het koperspiraal zijn betrouwbare methoden en zorgen dat de kans op een bevruchting aanzienlijk verkleind wordt. 

 

Bij slechts twee van de duizend geplaatste hormoonspiralen komt het voor dat de vrouw toch zwanger wordt. Bij een koperspiraaltje wordt één op de duizend vrouwen toch zwanger.

 

Spiraal plaatsen bij Stimezo Zwolle

Hoe gaat het plaatsen van een spiraal? De arts van Stimezo plaatst onder echogeleiding het spiraal van jouw keuze via je vagina in de baarmoeder. Met een inwendig gynaecologisch onderzoek en met behulp van een speculum wordt de grootte en ligging van je baarmoeder bepaald. Je mag thuis alvast pijnstilling nemen en krijg je bij ons extra lokale verdoving. Wezenlijk anders dan bij de huisarts gebeurt het inbrengen van het spiraaltje onder echogeleiding en duurt enkele minuten. Het inbrengen zelf kan gepaard gaan met wat pijn (vergelijkbaar met een flinke buikkramp). Mocht je liever helemaal geen pijn voelen, is het mogelijk om heel even kort te gaan slapen (roesje) tijdens de plaatsing.

 

Spiraal verwijderen

Ook voor het verwijderen van een spiraal kun je terecht bij Stimezo Zwolle. Wees je ervan bewust dat je na het verwijderen van de spiraal direct weer vruchtbaar bent. Het verwijderen van het spiraal gebeurt door voorzichtig aan de draadjes te trekken die vastzitten aan het spiraal zelf. Het spiraal komt dan uit de baarmoeder. Het verwijderen van een spiraal is wat onprettig en meestal pijnloos.
Na het verwijderen van de spiraal kan het mogelijk zijn dat je die dag enkele druppels bloed verliest. Let op: al kun je de draadjes voelen? Het spiraal zelf verwijderen is absoluut geen goed idee. Ga hiervoor altijd naar een deskundige.

 

 

Vraag een anticonceptieconsult aan of plan een afspraak voor het plaatsen van een spiraal

Heb je nog enkele vragen over het spiraal of een ander anticonceptiemiddel? Of wil je direct een afspraak maken voor het plaatsen van een spiraal? Neem dan vrijblijvend contact op met een van de artsen van Stimezo Zwolle. Wij bieden een veilige omgeving, waarin jouw welbevinden voorop staat.